ELMAS HAKKINDA HER ŞEY
Milyonlarca yıldan günümüze ulaşan gizemli taş olan elmas, kıymetli taşların içersinde bilinen, en eski ve en yaşlı olanıdır. Eski zamanlarda elmaslar, süsleme ve tanrılara hediye sunmak amacıyla kullanılmıştır. Elmasın saflığı, rengi, sertliği, nadir olarak bulunması, bu taşı değerli kılmış ve yüzyıllar boyunca değerini kaybetmeden günümüze kadar kullanılarak gelmiştir. Günümüzde ise elmas, başta mücevher sektörü olmak üzere, kesim sanayi, bilgisayar teknolojisi, uzay ve silah endüstrisi gibi birçok alanda kullanılmaktadır.
Elmas, karbon atomlarından oluşan ve kristal yapısı olan bir mineraldir. Yani bir çeşit kömürdür. Elmas yeryüzündeki en sert madendir, mineraldir. Elmas yerin takriben 150-200 km aşağısında oluşur.
Ülkemizde elmas kesim olarak bilinen kesim dünyada Gül kesim (Rose cut) olarak bilinir. Bu kesim Türkiyede de yaygın olarak kullanılmış ve nesilden nesile aktarılmıştır. Antik dizaynlı mücevherlerde görülen gül kesimin altı düzdür ve 12 ile 37 arasında değişen cilalı yüzeyi yani faseti vardır.
Elmasın altında pırlantadaki gibi külahı ve konisi yoktur. Altı düzdür. Pırlantanın konisi olduğundan dolayı, ışığın pırlantaya girerek fasetlere çarpıp dışarıya parlaklık olarak çıkmasını sağlar. Bu yüzden elmasın parlaması için mıhlanması sırasında altına çakma veya foya dediğimiz malzemeler koyularak parlaması sağlanır.
Çakma kalaydan elde edilir. Genellikle orta boy ve üstü taşlarda kullanılır. Foya ise jelatin denilen çok ince parlak bir malzemedir. Foya ve çakma işlemi Osmanlı döneminden bu zamana kadar yapılmaktadır. Müşterilerimize zaman zaman elmasınızı suyla temas ettirmemeye dikkat edin diye uyarılarda bulunuyoruz. Bunun sebebi ise çakmanın veya foyanın su aldığında bozulabilmesidir. Böyle olduğunda da taşın yani elmasın parlaklığı kaybolabilir. Hatta bununla ilgili bir deyimde mevcuttur. ‘Foyası ortaya çıktı.’
Elmas çoğunlukla 8 ayar altına mıhlanır. Bu yıllardır süre gelen bir gelenektir. Bir çok yabancı ülkede de bu böyledir. Elmas mıhlamada, taşların oturduğu yer ağırlıkla gümüştür. Bunun sebebi ise elmasın mıhlaması genellikle sıvamadır ve 8 ayar altının içinde altın oranı az olduğundan dolayı serttir. Bu yüzden elmas, gümüş madenine yumuşaklığından dolayı daha rahat mıhlanır. 8 ayar altın ve gümüş birleşmesiyle ürün ortaya çıkar.
Yamaner Kuyumculuk mağazaları olarak elmas ürünlerimizi kendimize özgü ve modern tasarımlarımızla ürettirmekteyiz. Ayrıca kuyumculuk ve mücevher sektöründe, sıra dışı, ilgi çekici ve fark yaratan, kendi üretimimiz olan elmas ürünlerimizin haricinde gelecekte ki nesillerinize miras bırakabileceğiniz klasik takılarımızda mağazalarımızda mevcuttur. Özgün tasarımlarımızı görmeniz için siz değerli misafirlerimizi Yamaner Kuyumculuk ve 7/24 online satış mağazalarımıza bekliyoruz.
Etiketler: elmas nedir?, elmas kaç karat olur?, elmas ve pırlanta ayrımı
Eylül 20, 2021
Listeye dön